Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Βασίλης Λεμπέσης, «Αυτοβιογραφία. Γράμματα στην κόρη μου», εκδ. Οδός Πανός








Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1909 και πέθανε στην Αθήνα το 1997. Γιος του ναυτικού Παναγιώτη Λεμπέση και της Γαρυφαλιά; Καλαφάτη. Απά τα σχολικά του χρόνια (τελείωσε το οχολαρχείο) εργάσθηκε σε τυπογραφείο στην εφημερίδα «Σφαίοα» και αργότερα στην εφημερίδα «θτίρςκ'ί'·· Στο επάγγελμα του τυπογράφου έμεινε μέχρι τα εικοσιπέντε του χρόνια.
Αυτοδίδακτο; μουσικός, έπαιζε μαντολίνο και κιθάρα κι αυτή τον έκανε περιζήτητο στα κόρα και στις καντάδες. Είχε μεγάλη αγάπη, και για τη ζωγραφική. Το ενδιαφέρον του γι' αυτή ξεκίνησε ατή τις αγιογραφίες που θαύμαζε μικρή παιδί δίπλα στη γιαγιά του. που ήταν καντηλανάφτισσα στον Άγιο Βασίλειο Φρεαττύδο;. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην αυτοβιογραφία του. το δέο; με το οποίο κοίταζε τις εικήνες άρχισε να υποχωρεί και να βλέπει και να θαυμάζει την ομορφιά τους. το σχέδιο και τα χρώματα και να τα αντιγράφει με χρω­ματιστά μολύβια.
Έμαθε πιάνο με τη γυναίκα του Μαρίκα Κονδύλη και άρχισε να εργάζεται ως μουσικής μέχρι το τέλος της ζωής του. Λπή το 1955 και περισσότερο από 20 χρόνια έμενε στη Νέα Υόρκη. Εργάσίίηκε επίσης και σε πολλές άλλες πόλεις της Αμερικής. Σαν Φραντσίσκο. Ατλάντα. Σικάγο. Φλόριντα και άλλες. Με τη ζωγραφική δεν έπαψε να ασχολείται ποτέ. σχεδιάζοντας και σκιτσάροντας. Παράλληλα δοκίμασε και άλλα υλικά, ήπως ξύλο. μάρμαρο, χαλκά. Χαρακτηριστική του τρόπου που ζωγράφιζε είναι ήτι ακήμη και σε βιαστικά σκίτσα αγνώστων φυσιογνωμιών διακρίνονται στοιχεία της προσωπικότητας και του χαρακτήρα τους.
Πήρε μέρος σε έκθεση ζωγραφικής μεταξύ επαγγελματιών ζωγράφων, κατόπιν προτροπή; του γνωστού ελληνοαμερικανού ζωγράφου Γ. Ξέρον. που έγινε στο Grccnwich Village το 1957, όπου και βραβεύτηκε. Εκτός από μουσικό; εκτελεστής και μαέστρος τη; ελαφρά; μουσι­κής, ο Βασίλης Λεμπέση; ήταν στιχουργό; και συνθέτη; πολλών τραγουδιών (Γλέντα τη ζωή, Κλέφτρα της αγάπη;. Τσιγγάνικε; καρδιές Στη μουχλιασμένη ταβέρνα. Μη θυμώνεις που ζηλεύω κ.ά) που ηχογραφήθηκαν στις εταιρείες Odcon και Columbia, τραγουδισμένα από του; Ζαννή Καμπάνη, Μ, Κορώνη. Φ. Πολυμέρη, Μόλλυ και άλλους.



εξώφυλλο και οπισθόφυλλο του βιβλίου


με τον Φ. Πολυμέρη έξω από το σπίτι του. 
Υψηλάντου 81, Πειραιάς. 1948


Με το Νατ Κινγκ Κόουλ στο Port Said Cabaret